GIRONA TEMPS DE FLORS 2013

PATI DE LES ÀLIGUES. Seu del rectorat de la UdG.

UN HORT BOTÀNIC. Muntatge: 9 i 10 de maig.

L’encàrrec d’aquest any ha consistit en realitzar un Hort Botànic amb una selecció de plantes feta pel professor de botànica de la UdGLluís Vilar i per l’estudiant Jordi Bou. El disseny gràfic dels cartells, etiquetes i fulletons l’ha fet Marc Vicens. Jo me n’he encarregat del disseny del muntatge. L’alumnat de jardineria de l’Escola Forestal de Santa Coloma de Farners, amb la professora Marta Macià al capdavant, n’ha construït les jardineres.

Aquest espai, tancat simbòlicament amb llors (Laurus nobilis) i quatre bancs, vol recordar els antics horts monacals i els primers jardins botànics universitaris amb una font central (dipòsit amb aquàtiques) i quatre quadrants  on hi situem:

  1. Les plantes medicinals emprades per a elaborar licors
  2. les plantes d’ús freqüent i comercialitzades actualment
  3. les plantes medicinals sense ús actual però antigament molt apreciades
  4. les plantes tòxiques, tot i que externament emprades per diversos remeis.

Hem fet quatre grans jardineres amb les plantes a l’abast, acompanyades d’etiquetes identificadores amb codi QR que vincula la informació a floracatalana.catEl rostre de Linné apareix a totes les etiquetes i presideix el gran cartell explicatiu per recordar qui va donar nom i cognoms  a les plantes de manera sistematitzada.

La col·lecció de plantes medicinals i remeieres s’exposa a les jardineres fetes amb estaques i làmines de fusta i en dos parterres de trinxat de poda. Els passadissos fan una creu de gespa que, amb dos xiprers (en realitat es tracta de dues tuies) i els freixes existents (Fraxinus angustifolia), fa una mica m’es vist’os el conjunt.

Pel muntatge de Temps de Flors 2013, al Pati de les Àligues de Girona, en Marc Vicens va dissenyar el tríptic que teniu a dalt. Podeu llegir el text que hi vaig afegir per explicar l’hort botànic. També podeu comparar tot això amb les instal·lacions que s’estan preparant als Kew Gardens de Londres (imatges superiors) sobre plantes medicinals i amb el cartell de la Reial Societat Linneana de Londres (en els muntatges ens guanyen, però  no en el grafisme!).


Altres entrades del Blog